неделя, 3 март 2013 г.

Кукери

Едно планувано посещение на Кукерският маскарад в Ямбол, традиции свързани със земеделкият бит на народа ни, пропит с магии за плодородие и здраве. Днес този древен обичай от Тухджалъка се е запазил като оригинален народен спектакъл. В Ямболско кукерите се отличават с особена старинност и многообразие.

 Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа....Кукерските игри целят чрез  магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, за да  има богата реколта през следващата  година.

 Ямбол се огласяше от  оглушителния шум на над 75 000 хлопки и чанове. Гръмотевичното кукерско хоро даде старт на състезателното дефиле което беше на 02.март(събота)





















По обичай-  млади и стари се обличат в народни носии, маскират се и започват да гонят злите духове. Кукерските игри и обичаи се изпълняват от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина си има водач, който   единствен е женен мъж, сиреч стопанина.






 Естествено такъв голям фестивал се съпровожда с традиционите ни сергии за сувенири заобиколени от любопитни зяпачи, от уханието на захарният памук, който се смесваше с миризмата на кебапчета, млади и стари  насядали на масите пред сергиите за скара-бира.

















1 коментар:

Iglika Mishkova каза...

Благодаря много за споделените мигове, трябваше да съм там, но се разболях, а така сякаш се пренесох и видях всичко!